Sıkça sorulan sorular


Sıkça sorulan sorular
e-Fatura (elektronik fatura) zorunluluğu nedir?


Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dönemsel olarak hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ine göre belirlenen ciro sınırlarını aşan firmalara, e-fatura (elektronik fatura) kullanma zorunluluğu getirilmektedir.
e-Fatura kimler için zorunlu?


Yeni tebliğde e-faturaya yönelik değişikliklerin başında, e-faturaya geçişi zorunlu olması gereken mükellef grupları için ciro limitlerinde değişiklikler yapıldı. Bununla birlikte yeni faaliyet alanları belirlendi ve e-fatura uygulamasına dahil edildiler.


Tebliğde belirtilen maddelere göre:
Brüt satış hasılatı 2021 yılı için 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 3 milyon TL üzeri mükelleflere,
Kendi e-ticaret sitesinden veya herhangi bir pazaryeri sitesinden ya da herhangi bir elektronik ortam üzerinden ürün veya hizmet satışı yapan mükelleflerden 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükelleflere,


Gayrimenkul veya motorlu taşıt, imal, alım, inşa, kiralama ya da satım işlemleri yapanlar veya aracılıkta bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllar için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerden yatırım ya da işletme amacıyla belge alarak konaklama hizmeti sunan otel işletmelerine,
E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.


e-Faturaya geçiş nasıl yapılır?
e-Faturaya geçiş yapmak için belli başlı yollar vardır. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Portalı, GİB ile entegrasyon sağlamak ve özel entegratör ile çalışmak bu yolları oluşturur. e-Faturaya geçiş yapmak isteyen firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yaparak, mali mühür almaları gerekmektedir. Şahıs firmaları e-imza ile başvuru yapabilirler.
e-Faturaya geçiş ne kadar sürer?


Mali mühür veya e-imza alma süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Eğer bir firma mali mühür ya da e-imzasını almışsa, DİA’da e-faturaya geçiş dakikalar içinde gerçekleşir.
Güncel e-fatura tebliğine nasıl ulaşırım?


Güncel e-fatura tebliğine resmi gazeteyi takip ederek veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine girerek ulaşabilirsiniz.
Zorunluluk kapsamındaki vergi mükellefleri için e-faturaya geçiş tarihi nedir?


e-Ticarette e-fatura zorunlu mu?
E-ticaret faaliyetlerinde bulunan mükelleflerden 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2022 yılına kadar e-faturaya, 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçiş yapmalılar. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura uygulamasına, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.


e-Fatura hangi şirketler için zorunlu oldu?
e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 535 numaralı Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen şartları taşıyan şirketler için zorunlu oldu.
e-Fatura kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?


e-Fatura bir elektronik belgedir. Daha hızlı tahsilat süresi, istenilen her yerden e-fatura kesebilme imkanı, kolay mutabakat sistemi, iş yükünü azaltma ve zamandan tasarruf gibi kullanımına bağlı avantajlar sunar. Çevre dostu olması, otomasyona açık olması, güvenli yapısı ve daha birçok avantajı ile işletmelere çok şey kazandırır.
Kimlere e-fatura kesebilirim?


e-Fatura, yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilebilir.


En iyi e-fatura yazılımları hangisidir?
GİB özel entegratörü olarak faaliyet gösteren bulut tabanlı muhasebe programları en iyi e-fatura yazılımları olarak kabul edilir.


En iyi e-fatura programı hangisidir?
Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı DİA, GİB özel entegratörü olarak e-fatura hizmeti vermektedir.


e-Fatura başvuru süreci nasıl gerçekleşir?
e-Fatura ve normal fatura arasındaki fark nedir?
e-Fatura olarak kesilen faturalar elektronik olarak alıcılara gönderilir. Kağıt çıktı almaya ya da kargolamaya gerek kalmaz.


2022 e-fatura geçiş zorunluluğu ne zaman?
Zorunluluk kapsamına giren vergi mükellefleri için VUK 535 ile gelen e-faturaya geçiş tarihi 1 Temmuz 2022’dir.


e-Fatura programı seçerken nelere dikkat etmeliyim?
e-Fatura programı seçerken aşağıda yer alan 6 kritere özellikle dikkat etmelisiniz:


7/24 hızlı destek sunuluyor mu?


Tam entegrasyon var mı?


Her yerden ve her cihazdan kullanılabiliyor mu?


Daima güncel mi?


Güvenlik seviyesi yeterli mi?


Toplam maliyeti uygun mu?


e-Fatura fiyatları nelerdir?


Muhasebe programlarının şirketler için maliyetleri, yazılımı satan markaya, tercih edilen modüllere ve dağıtım yöntemine göre değişmektedir. Genel itibariyle, bulut tabanlı muhasebe programlarını tercih etmek, hem donanım yatırımı hem de konuyla ilgili olarak istihdam yapılmasına gerek kalmaması açısından daha hesaplıdır. Satıcı tarafından bakımları, güncellemeleri ve güvenlik önlemlerini üstleniyor oluşu, şirketler için ciddi maliyetlerin önüne geçmektedir. Bu yüzden bulut muhasebe programları genel olarak daha düşük maliyetlerdedir.


Tüm şirketler e-fatura kullanabilir mi?
Fatura kesen her işletme, kendi isteğiyle e-fatura kullanmaya başlayabilir.


Kimler e-fatura kullanmalı?
e-Fatura, işletmelere çok sayıda avantaj sağlamaktadır. Bu yüzden fatura kesen her işletme e-fatura kullanımına geçiş yapmalıdır. Bununla beraber, devletin belirlediği ciro oranlarına ulaşan işletmeler, e-fatura kullanmak zorundadır.


e-Faturaya yasal zorunluluk geçişleri nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından dönemsel olarak yayınlanan Vergi Usul Kanunu’yla işletmeler için ciro limitleri belirlenir ve bu ciro limitlerine dahil olan vergi mükellefleri, e-faturaya yasal zorunluluk dahilinde geçiş yaparlar.

 

DİA Yetkili İş Ortağı

Tümünü Görüntüle